Juraj Páleš

05.09.2018 16:14

docent Leoš Středa s portrétem Juraje PálešeJuraj Páleš (1753 – 1833) byl slovenský teolog a pedagog, autor první slovenské pedagogické učebnice. Ta byla svou dobu mimořádně pokroková, vydána byla ovšem až roku 1920. Touto svou prací prokázal schopnost obsáhnout širokou škálu pedagogicko-didaktických problémů na vysoké úrovni, své znalosti dokázal uvést i do praxe. Z pohledu speciálně-pedagogického je mimořádně zajímavé, že se zabýval mj. tresty ve školách u žáků s poruchami chování a zdůrazňoval potřebu individuálního a mírného trestu. Na fotce je autor textu před obrazem tohoto významného pedagoga slovenské historie.

Po Juraji Pálešovi je pojmenován samostatný institut, který se zabývá léčebnou a speciální pedagogikou v rámci Katolické univerzity v Ružomberoku (Slovensko). Tento Institut Juraja Páleša sídlí přes sto kilometrů od ružomberského sídla Katolické univerzity, v Levoči v budově bývalého Kartuziánského kláštera 1) a jezuitského konviktu. 

Levoča je pro pojmenování po Pálešovi příznačná, protože Juraj Páleš  byl v roce 1818 jmenován prvním ředitelem Pedagogického institutu v Spišské Kapitule (Spišská Nová Ves je 10 kilometrů od Levoči) a v roce 1819 vydal v Levoči první publikaci o pedagogice ve slovenštině češtině resp. v tehdejší bernolákovštině. Jen mimochodem: z levočské tiskárny pochází první české vydání Komenského Orbis pictus


1) Kartuziáni jsou řád, který funguje od 12. století. Je zajímavě, jak jejich bývalé kláštery dnes využíváme. Kromě Katolické univerzity, využívá jiný kartuziánský klášter věznice ve Valdicích a ve Francii sídlí v dalším kartuziánském klášteře v Grenoblu likérka, která vyrábí likér Chartreuse.